בשנים האחרונות שוק האמנות הפך לאפיק השקעה משתלם. הוא ממשיך לשגשג ולפרוח, כאשר יצירות אמנות נדירות משיגות תשואה יפה במיוחד.

היצירה "נשות אלג'יר" של פבלו פיקאסו (משנת 1955) נמכרה לפני שנים אחדות ב-179.4 מיליון דולר בכריסטי'ס. באותה מכירה, אף נמכר פסל של אלברטו ג'קומטי ב-141.3 מיליון דולר. שתי היצירות הוערכו ב-120 מיליון דולר כל אחת סכום שהסתבר כמתון יחסית למחיר הסופי. כמו כן, יצירה של מארק רותקו שהוערכה קודם לכן בשווי של ב-40 מיליון דולר נמכרה בסותבי'ס ב-46.4 מיליון דולר.

לאחרונה, במהלך מכירות פומביות גדולות, נשברים שיאי המכירות ומפתיעים את בכירי הענף בכל פעם מחדש. יצירתו של לאונרדו דה וינצ'י, "סלבטור מונדי" (מושיע העולם), נמכרה בניו יורק במכירה פומבית תמורת סכום עתק של 450 מיליון דולר, כפול מהיצירה הכי יקרה עד היום.

בעשרות השנים האחרונות, ברור באופן מוחלט כי מעבר לתשוקה של שוחרי האמנות באיסוף יצירות איכותיות, מדובר באפיק השקעה מהבולטים והמניבים בעולם. ניתן להסביר זאת באמצעות הנקודות הבאות: 

* עשירי העולם מחזיקים בידם כסף זמין להשקעות.

* כניסתם של יזמים ומשקיעים חדשים לתחום רכישות האמנות מהמזרח ומארצות ערב.

* ההכרה והידיעה שיצירה נדירה תמיד תהיה נדירה כיוון שנוצרה במקור פעם אחת בלבד.

לכך מתווסף היבט פיננסי חשוב - סביבת ריבית אפסית והיעדר אלטרנטיבות השקעה שיבטיחו תשואות יוצאות דופן כמו בשוק האמנות.

הרוכשים את היצירות הנדירות הללו בונים לעצמם מעמד אריסטוקרטי בר-השפעה של אספנים מובילים, דבר שתורם רבות לדימוי שלהם כאנשי עסקים וכיזמים מצליחים וכשוחרי תרבות. הפילטרופ היהודי רון לאודר למשל, בנה אוסף מרהיב במיוחד שמוצג לציבור (כולל אדלה של גוסטב קלימט מהסרט "האישה בזהב") וכך בנה לעצמו שם של שוחר אמנות שתרם רבות לתדמיתו ולעסקיו.

רבים מהאספנים ושוחרי האמנות בארץ מעסיקים אוצרים ויועצים וחלק מהיצירות שבבעלותם של אלו מושאלות לתצוגה במוזיאונים המובילים. הם מגיעים בקביעות לפתיחות של תערוכות ומעורבים בפעילות חבר הנאמנים במוזיאונים. וכראיה, מדובר בהחלט בסוג של פילנתרופיה תרבותית שזוכה ליחסי ציבור ולהערכה רבה. 

עם השנים השתנה גם טעמו של קהל האספנים בארץ ושל אנשי עסקים מובילים, וכך לדוגמה האמנים  נפתלי בזם, סיגלית לנדאו, קדישמן, רובין, סימון, שטרייכמן, סטימצקי, זריצקי, קופפרמן ואחרים הופכים או עשויים להוות לנכסי השקעה טובים יותר מקרנות סל ובוודאי מאג"ח.

יועצים פיננסים רבים חוזים שאפיק ההשקעה באמנות ימשיך לשגשג ולהפיק תשואות גבוהות, כשהערך המוסף היה ויהיה תמיד – התשוקה לתחום וההנאה שבהחזקת יצירה איכותית ומובילה.

 

מתוך: ידיעות אחרונות, מעריב.


לדף האמן של קדישמן 

לדף האמן של נפתלי בזם